Call us today +355 4 450 0945 | info@salillari.al

LOT II – “RINDËRTIMI I TREGUT TË MISHIT DHE TË PESHKUT NË ZONËN E PAZARIT TË RI, TIRANË

Historiku i zonës së projektit Territori ku sot është sheshi “Avni Rustemi” dhe më gjerë, 100 vjet më parë u quajt “Varri I pashait”, pasi kishte një varrezë.

Në vitin 1928, “Gazeta e re” njoftoi se ndarja e pazareve do të ndodhte . Deri atëherë baza e vetme në qendër të Tiranës që ndodhej ishte aty ku sot ndodhet “Pallati i Kulturës”. Në vitin 1931, u ndërtua pazari, i cili sot njihet si “Pazari i Ri”, ndërsa (si rrjedhojë) ai në qendër të qytetit (në Pallatin e Kulturës) u quajt “Pazari i Vjetër”. Pazari i ri mbeti qendra e vetme e tregtisë për mish, peshk dhe perime, por edhe për produkte të tjera në Tiranë.

Analiza e gjendjes ekzistuese
Pazari i ri ka një zonë të madhe, e cila sot është reduktuar si rezultat i ndërtimit të disa ndërtesave. Megjithatë, një pjesë e konsiderueshme ka mbetur në vend, kështu që Pazari I Ri vazhdon të jetë një nga tregjet më të mëdha tregtare të artikujve të përmendur më lart.

Tregu i mishit dhe i peshkut
Tregu ku aktualisht mishi dhe peshku janë në tregti, ka qenë viktimë e shumë ndërhyrjeve gjatë këtyre viteve, ndërhyrje nga të cilat kanë mbetur pak vlera arkitekturore në këtë fushë. Arsyeja më e fortë që ka frymëzuar zgjidhjen arkitektonike ka qenë studimi i materialeve historike, ku është dokumentuar qartë gjuha arkitektonike e kësaj ndërtese, karakteri i saj orientues dhe funksioni i tij themelor. Fillimisht e konceptuar si një strehë, e mbuluar me një çati, e cila ishte mbështetur nga një rrjet i
rregullt i kolonave të kurorëzuara të modeluara me forma të rregullta gjeometrike; do të shërbente si një hapësirë ​​në të cilën do të mbahej shitja-blerja gjatë ditës. Pra, duke iu referuar origjinës së tij arkitektonike dhe funksionale, projekti e heq atë nga shtesat dhe ndërhyrjet e kohës dhe e çon në origjinën e saj, ku mund të shihni nga të gjitha elementet dhe strukturat e arkitekturës, por asgjë nuk ndryshon funksionin e saj. Tregu riorganizohet brenda në të njëjtën mënyrë si oferta aktuale dhe të njëjtat shërbime. Pra, ka të njëjtin numër të shitësve të mishit, peshkut dhe produkteve të qumështit, ka gjithashtu një restorant, mjedis për administratën, një bar dhe objekte teknike të shërbimeve të lidhura. Ky riorganizim i ambientit të brendshëm në një mënyrë racionale ka bërë të mundur që të fitohen shumë mjedise që fillimisht kanë humbur në korridore dhe organizimi brenda tregut është më i rregullt. Dyqanet do të funksionojnë sipas një orari të përcaktuar nga komuna, ndërsa bar dhe restoranti do të jenë më autonome, prandaj orientohen nga sheshi i pazarit në mënyrë që ata të kenë qasje të
drejtpërdrejtë në dalje.

Foto